Dala Veteran

Grangärde OK firar 50-år

Vid Grangärde OK:s Dala Veteran-tävling i Sunnansjö den 2 augusti uppvaktades Grangärde OK av ordföranden i Dalarnas Orienteringsförbund, Stefan Westling och 125 orienterare, som var anmälda till tävlingen. I den krävande terrängen på Bullerberget hade banläggaren Lars Andersson lagt fem banor med olika banlängd och målet förlagt till familjen Ottossons tomt.

Bland deltagarna fanns även en grupp unga Ukrainska orienterare, som befann sig i Spanien på träningsläger när kriget bröt ut i Ukraina. De bor för tillfället i Leksands OK:s klubbstuga med en oviss framtid om vad som kommer att hända. Tack vare ett specialprojekt via Leksands OK och SISU så har de under juli kunnat delta bl a i O-Ringen i Uppsala och även i kulturella sammanhang i samband med midsommarfirande i Siljansbygden. Maria Junevik, ledare inom Leksands OK berättar vidare att - ”Det är ett gäng sympatiska personer som vi är glada att vi kan stötta när de har en svår tid i sitt hemland”.

Historien om Grangärde OK började under hösten 1971 då orienterarna i Nyhammars IF beslöt sig för att bilda en egen klubb. Under det första verksamhetsåret 1972 deltog Grangärde OK med det yngsta laget vid Tiomila-budkavlen vilket bl a uppmärksammades med ett förhandsreportage i Aftonbladet. Många av löparna i det laget är fortfarande aktiva inom orienteringen.

Den första upplagan av Grangärdeträffen arrangerades den 12 augusti i Saxdalen och samlade 1400 deltagare. Under det första året blev Lars Augustsson och Torgny Ottosson uttagna till juniorlandslaget med en 2:a plats för Lars i landskampen mot Finland och seger för Torgny i en landskamp mot Schweiz.

Tävlingens yngsta veteran

Tävlingens yngsta veteran

Grangärde OK:s första ordförande var Ingvar Pettersson från byn Kullen utanför Nyhammar. Knut Ottosson, skolläraren från Saxdalen, var en annan orienteringsprofil med många fina framgångar långt upp i hög ålder och han har även ritat orienteringskartor över nästan hela ”gamla” Grangärde kommun. Man kan även konstatera att de egentligen var upphovet till att tisdagens tävling arrangerades på just denna plats hemma hos Tryggve och Marianne Ottosson, vilka är barn till Knut och Ingvar.

Text: Lars Dahlström