Grangärdeträffen 2011

Karolina A Höjsgaard snabbast av alla i Saxdalen

 

Överlägsen i D21

Karolina A. Höjsgaard (bild) utklassade sina konkurrenter i Grangärdeträffen. På den 3,6 km långa banan i D21 så blev det en segermarginal på över två minuter före klubbkamraten Johanna Lindberg. Betydligt jämnare var det däremot i H21 där segern gick till Rikard Claesson, Stora Tuna OK, som besegrade "veteranen" Håkan Eriksson, OK Skogsmårdarna Malung, med bara två sekunder. Notera att Håkan, som vann den senaste Grangärdeträffen, i år den 20 augusti firar sin 50-års dag.

Urklipp från Rickard Claessons blogg.

H21, 4,5km, 26.43min, seger med 2 sek före Håkan Eriksson. Bommade 3:an ca 30sek annars bra. Fin terräng, relativt enkel OL och god löpbarhet. Kul att vinna. Pris 300kr på Letro och en påse varor från Grangärde musteri.

Innan start (2min innan och senare) så stördes jag av en okänd man som först frågade om jag sprang H45, jag svarade -nej jag får springa H35 men jag springer H21. Mannen säger då "ja du ser lite äldre ut". Han fortsätter med att berätta vilka löpare som jag skall möta som han känner till. Sista minuten börjar han fråga hur lång bana jag har. Jag svarar inte för min förhoppning är att han skall förstå att jag inte vill prata men han upprepar frågan. Jag svarar snabbt -fyra och en halv. Han fortsätter med att mumla något om banlängder men jag lyckas stänga av...
Uppv 30min och nedj 10min.
Tack Grangärde OK för en fin tävling!

Dalacupen 2011

En tävling i tävlingen var det för ungdomarna i HD14-16 i den s k Dalacupen där följande segrare fick ta emot pris för sina insatser. D14 Jonna Jungåker, Korsnäs IF OK, H14 Jesper Svensk, Stora Tuna OK, D16 Sara Wadman, IFK Moras OK och H16 Oskar Sandberg, Säterbygdens OK.

Tävlingen i Saxdalen samlade till slut över 500 deltagare


Med två dagar kvar till Grangärdeträffen kan vi konstatera att över 400 löpare föranmält sig till tävlingen i Saxdalen. Full aktivitet med uppbyggnad av TC har pågått de senaste dagarna och allt börjar komma på plats. Lördagen är vikt för finslipning av de sista deltaljerna innan bilarna börjar rulla in med tävlingssugna löpare.

Tävlingen kommer att dokumenteras av Jojje Pettersson från Landet Reklambyrå i Björnhyttan på uppdrag av Stena Renewable, som tilldelat Grangärde OK s k Vindbonus och på detta sätt gjort det möjligt för oss att revidera kartan. Resultatet av detta kommer sedan att finnas tillgängligt i form av en film på deras hemsida.

- Lars Dahlström, 2011-08-12 -


Höstsäsongspremiär för orienterarna i Dalarna blir det på söndag den 14 augusti då Grangärde OK kommer att arrangera Grangärdeträffen. Tävlingen kommer att gå på klubbens nyreviderade karta i Saxdalen. Tävlingscentrum är förlagt till Uppegår’n i den norra delen av Saxdalen. För den som vill se på tävlingen eller deltaga, kommer det att finnas vägvisning från väg 604 i Saxdalen. Första start sker kl 10.00 och tävlingen beräknas vara klar kl 13.00. Banläggare för årets tävling är Rolf Bjärud, tävlingsledare är Inger Mattsson med assistans av Jan-Ola Sandström.

I dagsläget är 369 deltagare anmälda till tävlingen och antalet deltagare förväntas öka ytterligare med de efteranmälningar som kan komma in t o m den 10 augusti. Det finns dessutom möjlighet att anmäla sig på plats på tävlingsdagen i de s k Öppna Motionsklasserna och en del ungdomsklasser.

Bland deltagarna i damernas huvudklass finns bl a Karolina A Höjsgaard, som tog VM-guld i långdistansen 2004 i Västerås. Orienteringsveteranen Håkan Eriksson, OK Skogsmårdarna, matchar fortfarande de betydligt yngre löparna i herrarnas seniorklass och vill nog gärna försvara sin seger från 2007 då han vann Grangärdeträffen.

Extra bevakning kommer att göras på ungdomarna och juniorerna i klasserna från 16-20 år då Grangärdeträffen ingår som deltävling i Dalacupen och Dalarnas Juniorcup 2011. Eftersom tävlingen går i medeldistans så kommer det att gå snabbt undan i skogen med segrartider på 25-30 minuter i de flesta klasserna.

År 1996 arrangerade Grangärde OK en tävling på samma område. Tävlingen den gången samlade över 1000 deltagare, alltså mer än dubbelt upp mot dagens anmälningssiffra. Den vikande trenden med färre deltagare vid orienteringstävlingar är tyvärr lika över hela landet med ett fåtal undantag.

- Lars Dahlström 2011-08-08 -


 

IMG_1925

Nu är det snart dags för Grangärdeträffen igen. Söndagen den 14 augusti kl 10.00 ger sig de första startande ut i terrängen NV om Saxdalen. Ordinarie anmälningstid går ut på onsdag den 3 augusti, och vi hoppas naturligtvis på ett stort antal deltagare. - Just nu har antalet anmälda passerat 250 st, vi hoppas på att fler tar tillfället att springa i Saxdalsskogarna, konstaterar tävlingsledaren Inger Mattsson (bild ovan).


 

IMG_1784

Rolf Bjärud och Lars Andersson rekognocerar på målområdet inför Grangärdeträffen den 14 augusti. I bakgrunden ser vi några av de Vindkraftverk som genererat Vindbonus till många föreningar i Ludvika kommun. Det är tack vare detta, som vi finansierat revideringen av kartan.