Nybörjarkurs 2022

Grangärde Orienteringsklubb har under våren 2022 startat upp en kurs för nybörjare i orientering. Efter första veckans inledning vid klubbstugan i Sunnansjö fortsatte övningarna nu i terrängen på Bullerberget med kartteckenrepetition och en lekfull uppvärmning innan det blev dags för en kartpromenad i små grupper med ledare.

 

bild

 

Övningen riktade in sig på att kunna ”passa” kartan och bekanta sig med en del karttecken med blå färg, som bäckar och mossar. Den sista delen av övningen avslutades med en liten punktorientering där deltagarna fick visa på kartan var några kontrollskärmar var utplacerade.
Kursen har hittills samlat 12 unga deltagare, som tillsammans med föräldrar ska lära sig de första grunderna inom orienteringssporten.

bild

 

Det första målet med övningarna är att kunna ta sig fram mellan kontrollerna på den lättaste banan vid VB-Serien för ungdomar, som startar i slutet av maj. Vid nästa kurstillfälle kommer deltagarna bl a få prova på labyrintorientering.
Det var många år sedan sist som Grangärde OK genomförde en nybörjarkurs. Ansvarig ledare för kursen är Hans-Erik Lang, som planerat övningarna vilka kommer att genomföras med hjälp av ett antal erfarna orienterare från klubben.

bild

 

Gott om lämpliga övningsområden finns på klubbens nyritade kartor.

Kursen avslutades vid klubbstugan i Sunnansjö den 25 maj med genomförande av en "grön" bana, avslutningsfika och utdelning av diplom och märken.

Text & Foto:
Lars Dahlström