Orienteringsskytte – En fullträff i Smedjebacken

  • 26 nov 2022

image: Orienteringsskytte – En fullträff i Smedjebacken

Att orienterare bommar ibland är ganska vanligt, men ibland kan en bom också vara en helt ny upplevelse. Så var det för deltagarna vid lördagens (26/11) ”prova på” tävling i Smedjebacken då Orienteringsskytte stod på programmet. Smedjebackens OK svarade för arrangemanget vid Barken Arena tillsammans med instruktören Hans Mandahl, som ansvarade för lasergevären och måltavlorna.

Ett fyrtiotal orienterare i alla åldrar fick för första gången prova på en ny sport där det inte bara gällde att hitta alla kontroller utan också att genomföra tävlingen med två skyttemoment. Bommade man i skjutningen var det bara att ta motsvarande antal varv i straffrundan.
 

Efter en obligatorisk genomgång i hanteringen av lasergevären var det dags för tävling. Det snackades en del taktik efter provskjutningen. Några av de äldre deltagarna insåg att det var ganska svårt i just den stående skjutningen och räknade med att inte förlora för mycket tid på att ta några extra straffrundor.

- Jag bommade fyra skott i första skjutningen, men lugnade ner mig i den andra och då gick det mycket bättre, berättade Lina Enberg, Ludvika OK, efter tävlingen. Darrande armar och immiga glasögon bidrog också till en del bommar i det stående skyttet.

De flesta deltagarna kom från klubbarna i Västerbergslagen och några från andra dalaklubbar. Snabbast på den korta banan var Leonard Hörnell Öhlund, Säterbygdens OK, med tiden 17:51, tio sekunder före Ella Sand, Smedjebackens OK.  Den långa banan vanns av Andreas Holm, OK Malmia, på 16:55 före Johan Gustafsson, Smedjebackens OK, med en marginal på 27 sekunder.

Text & Foto: Lars Dahlström